100 днів без «Кривбасу»

17.05.2024 в 17:09fckryvbas.com.ua
13921
Головна футбольна команда Кривого Рогу проіснувала трохи більше 54 років - 19780 днів.
Свою історію «Кривбас» за загальновизнаною традицією став вести від дати першого офіційного матчу – 18 квітня 1959 року на футбольному полі стадіону «Гірник» провела свій перший поєдинок в ранзі команди майстрів «Команда Кривого Рогу». З тих пір вона кілька разів змінювала свою назву – «Авангард», «Гірник». А з сезону 1966 року, коли головною спортивною командою Кривого Рогу став опікуватись Криворізький металургійний завод імені В.І.Леніна («Криворіжсталь»), команда отримала назву «Кривбас». Спершу очікувалось, що в новій назві команди буде щось «металургійне», але керівники міста та заводу зробили мудріше – дали спортивній гордості міста назву всього регіону.
Не станемо ще й ще перераховувати здобутки та надбання «Кривбасу» - з цього приводу є достатньо історичних матеріалів. Лише назвемо найголовніші з них. Чотири рази «Кривбас» ставав чемпіоном Української РСР. Криворізька команда стала першою необласною командою (і довгий час залишалась єдиною), яка пробилась в першу лігу радянського футболу.
«Кривбас» - дворазовий бронзовий призер чемпіонатів незалежної України, фіналіст Кубка України. Двічі криворізький клуб ставав учасником розіграшів європейських клубних кубкових турнірів. Відбулось це зовсім недавно – лише якихось 13 років тому.
12 червня 2013 року «Кривбасу» не стало. Чому саме ця дата? Взагалі це питання може стати доволі спірним, але саме 12 червня працівникам клубу (а через них й всій Україні) було повідомлено, що на клуб чекає процедура банкрутства. Клубу не стало. Всі прихильники клубу втратили останню надію на те, що їхня улюблена команда може залишитись на футбольній карті України бодай в першій чи навіть другій лізі.
До речі, сам факт банкрутства клубу до сих пір не має свого офіційного підтвердження. Процедура розпочалась, а ось чим вона закінчилась – невідомо.
Працівники клубу залишились без роботи, більш ніж 5-місячна заборгованість по заробітній платні залишилась невиплаченою. Гравці підшукували собі нові команди. Наскільки цікавою та перспективною командою був «Кривбас» говорить за себе той факт, що майже всі гравці основи криворізького клубу наразі грають в Прем’єр-лізі. Судіть самі, кольори яких клубів захищають зараз улюбленці криворізької публіки:
«Арсенал» - Боровик, Сердюк;
«Чорноморець» - Антонов, Самодін, Валєєв, Прийомов;
«Карпати» - Гітченко, Пашаєв, Мірошніченко, Федорчук, Льопа, Бартулович;
«Волинь» - Шершун, Бабатунде;
«Металург» (Запоріжжя) – Максимов, Баліч;
«Говерла» - Лисицький;
«Ворскла» - Дедечко.
Штанько вирішив продовжити свою ігрову кар’єру на Далекому Сході («Луч-Енергія» Владивосток). Єслінек грає на батьківщині («Млада» Болеслав), Лобжанідзе нещодавно був відкликаний із заявки дніпропетровського «Дніпра». Іващенко після травми набуває форми в команді другої української ліги – «Оболонь-Бровар». І лише кращий гравець «Кривбасу» в сезоні 2011/12 рр Даріян Матіч поки що не зміг знайти собі клуб.
Ось такі факти, друзі. Але будемо вірити, що славна історія футбольного «Кривбасу» ще матиме своє продовження. По меншій мірі, давайте сподіватися на це.
Заметили ошибку? Выделите ее и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить нам.
1. Сергей 26.09.2013 в 12:50
В любой другой цивилизованой стране. за подобные деяния Лившиц и Затулко уже давно бы полировали своими задницами нары, а у нас всё прекрасно: насосались денег, наделали долгов, угробили клуб, дали на "лапу" кому надо денежек, чтобы всё, что нажито непосильным трудом не отобрали, и - разбежались по-тихому! И никому НИКАКОГО НАКАЗАНИЯ за это преступление не было и не будет!!!! Твари!!!
Підписуйтесь на новини
Опитування 📣
Как вы оцениваете выступление Кривбасса
Всего ответов: 24